Skageflå, båt og fantastisk utsikt? Bonseye AS har turen

Velkommen til noe av det vakreste Geiranger har å by på, nemlig den historietunge fjellgården Skageflå. Dette er en bit av Geiranger sin historie som vil bringe deg tilbake i tid til de mange livene levd i de bratte fjellhyllene. Turen starter ved Skagehola, som ligger nederst ved Skageflå. Båt kan du ta enten fra Geiranger sentrum eller Grande, alt ettersom hva passer deg best.

Langs fjorden ligger Skageflå, plassert 250 meter over fjorden. Etter hvert som du beveger deg oppover i fjellsiden kan du få et lite innblikk i hvordan livet i Geiranger var ved å besøke en av de fraflyttede fjellgårdene. Historien beretter om hvordan de som bosatte seg på gården måtte binde fast barna sine for å unngå at de falt utfor de bratte fjellhyllene.

Skageflå daterer så langt tilbake som 1613 i skriftlige kilder, og på det meste huset gården over 120 dyr. Folkene som bosatte seg i fjellgårdene visste at naturen var lunefull, og var ofte utsatt for snøskred og steinsprang. I 1837 ble mye av åkerjorda på Skageflå ødelagt av et jordskred, noe som også var del av grunnen til at gården ble delt i to det påfølgende året.

Stien opp til Skageflå var enda mer lunefull før, via en bratt og utfordrende fjellside. Da lensmannen skulle komme for å kreve skatt forteller sagnene at bonden fjernet stokkene som var plassert ut slik at lensmannen måtte snu. Der det i dag er hogd ut trinn for bedre fremkommelighet, lå Skageflå i kortere perioder øde grunnet vanskelig fremkommelighet. Det var først i 1855 at kommunestyret vedtok at Skageflå fikk bevilget midler til å utbedre stien.

Book online nå!

Skageflå båt

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hvem passer turen til Skageflå for?

Det unike med fjellgården Skageflå er at du får oppleve gården slik den stod, etter å ha gått samme sti som gårdens beboere har besteget før deg. Dette er en historietung gård som forteller de tause historiene til menneskene og dyrene som har levd der. Selve stien opp til Skageflå går gjennom dels luftig terreng, men er sikret på de mest utsatte stedene både med trinn i fjellet og partier sikret med rekkverk. Er du vant til skog og turgåing, er dette en sti som passer de aller fleste, men grunnet et bratt og dels luftig terreng bør mindre barn alltids følges av en voksen. Stien byr på en fantastisk utsikt over fjorden, og tar et sted mellom 30 minutter og en time å gå, avhengig av den som går.

Er Homlongsætra tilgjengelig via Skageflå?

Flere som ønsker å besøke Skageflå tar turen videre i fjellet til Homlong. Homlong ligger omlag 2.4 kilometer fra Skageflå og turen går i lett fremkommelig terreng uten bratte stigninger. Ønsker du en litt større utfordring kan du gå til Homlongsætra, en idyllisk støl som ble benyttet som sommerbeite av Skageflå. Homlongsætra byr også på panoramautsikt til Geitfonnegga som ligger på nordsiden av fjorden. Homlongsætra (544 moh) er et vakkert turmål for deg som ønsker å forlenge naturopplevelsen.

Hvordan legger vi opp turen til Skageflå?

Bonseye frakter deg via sjøveien til Skageflå. Båt går fra Geiranger sentrum eller Grande, og vi har tre daglige avganger. Du blir utstyrt med redningsvest, og behøver ikke å tenke på hva du skal ha med til båtturen. Ved ankomst Skagehola hopper du av og begynner på stien som smyger seg oppover fjellsiden. I de mest luftige og utfordrende partiene er det hogd inn hyller i fjellet. Etter at du har utforsket Skageflå, og kanskje drømt deg tilbake et par hundre år i tid, bringer vi deg enten tilbake til Geiranger med båt eller du kan velge turen i terreng opp til Homlongsætra. Ta med gode sko, klær tilpasset vær og årstid og eventuelt toalettpapir. Etter en bratt tur rett opp vil du nok raskt merke at det er godt med noe å drikke og spise på turen.

Hva koster turen?

Vi i Bonseye har meget konkurransedyktige priser, du betaler 100 kr per vei, samt et betalingsgebyr. Vi tilbyr avganger tre ganger daglig fra Grande og Geiranger sentrum og turen tar 15 minutter til Skageflå. Båtturen byr på vakker naturutsikt, og vi stiller med nødvendig sikkerhetsutstyr.

Ikke oversett nettstedet